Ślimaczki

4.5 (141 ocen)

  • 15 min

Delikatne kruche ciasteczka waniliowo - czekoladowe. Proste w wykonaniu. Wprost rozpływają się w ustach...

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    100 g cukru pudru
    150 g masła
    1 jajko
    60 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru waniliowego

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ślimaczki 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie równe części: do jednej dodajemy roztopioną czekoladę, a do drugiej cukier waniliowy i szybko wyrabiamy ciasta. Rozwałkowujemy na dwa podłużne placki nakładamy jeden na drugi i zwijamy w roladę, wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Ślimaczki 2. Ciasto kroimy na cienkie plastry o grubości około 0.5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robiąc niewielkie odstępy bo ciasteczka lekko zwiększają swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 10 minut. Wypiekamy na złoty kolor.

Porady

Do maślanego ciasta można dodać ziarenka wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować