Śląski Gornek

4.49 (149 ocen)

  • 3 godz.

Idealne danie na ciepłe, wakacyjne dni, które można wykonać w plenerze. Wraz z moją rodziną przygotowujemy je w specjalnym żeliwnym kociołku nad paleniskiem, który jeszcze lepiej oddaje smak tego prostego i smacznego dania.

  • 3 godz.

Składniki:

  • główka kapusty
    5 cebul
    4 ząbki czosnku
    pół kg kiełbasy
    pół kg mięsa mielonego
    400 g mięsa wieprzowego
    5 czerwonych papryk
    1 kg ziemniaków
    4 marchewki
    smalec
    przyprawy do smaku : słodka i ostra papryka, pieprz, sól, oregano, majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Śląski gornek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód kociołka należy wyłożyć liśćmi kapusty. 1. Garnek należy wysmarować smalcem. Na spód układamy liście kapusty.
  • Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do kociołka. 2. Cebulę, kiełbasę, paprykę, marchewkę i ziemniaki kroimy w talarki i wraz z mięsem mielonym wrzucamy do garnka. Kapustę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również wrzucić do garnka. Czosnek kroimy na pół i łączymy ze wszystkimi składnikami. Wcześniej zapeklowaną wieprzowinę kroimy na grubszą kostkę i dodajemy do dania. Doprawiamuy do smaku przyprawami.
  • Całość przykrywamy liśćmi kapusty oraz pokrywką. 3. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i pokrywką. Gotujemy nad paleniskiem okolo 2 godz.

Porady

Potrawę można również wykonać w tradycyjnym garnku na piecu. Wyłożenie kociołka liśćmi kapusty zapobiega przypaleniu się potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować