shawarma

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz shawarme spróbowałam w Holandii, postanowiłam zrobić swoją wersje tej tureckiej potrawy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
    przyprawa do gyrosa / kebaba
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    _______________________
    sałatka:
    pół główki kapusty pekińskiej
    2 pomidory
    1 ogórek
    1 czerwona cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Shawarma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie mięsa w kostkę bądź w paseczki. Do niewielkiej miseczki wsypujemy 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę czosnku granulowanego. Różniej płuczemy mięso i przyprawiamy kombinacją przypraw. Odkładamy przyprawione mięso do lodówki i zostawiamy na pół godziny.
    W między czasie możemy zrobić sałatkę. Cienko kroimy kapustę pekińską, jak również na niewielką kostkę kroimy ogórka, cebulę i pomidorki. Do miseczki z sałatką możemy dodać kupiony sos do sałatki lub porostu przyprawić ja solą i pieprzem.
    Po 30 minutach mięso wyciągamy z lodówki, na patelnie wlewamy 3 łyżki oleju i na rozgrzaną patelnie dodajemy mięso, smażymy je, mieszając od czasu do czasu aż uzyskają złotawy kolor.

Porady

Shawarma również dobrze smakuje z frytkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować