Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
AGNOLOTTI : Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku. wlewamy 2 roztrzepane jajka i oliwę. Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ). Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty. Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm. Przykrywamy ściereczką. Ser biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru.Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy składając na pół. Brzegi karbujemy za pomocą łyżeczki robiąc delikatny wzorek. Wrzucamy do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ). Wyciągamy , odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. SOS: Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty. Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu. Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę. Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku. Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze. Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę podgrzewamy. Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem
Komentarze