Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładką masę. Blachę (25/35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić równomiernie ciasto. Pierniki pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko je wciskając, aby nie wypłynęły przy wlewaniu masy serowej (jest bardzo rzadka).
2.Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka, pozostałe jajka i cukier utrzeć. Dodać twaróg, budyń, olej i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać na kruche ciasto. Piec w temp. 200'C przez ok 35- 40 minut. Tuż przed zakończeniem pieczenia ubić białka na sztywno z 40 g cukru. Pianę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.
3.Udekorować robiąc mazaje z polewy czekoladowej i posypując pokrojonymi drobno piernikami (lub jak kto woli :-))
4.Chodzi mi o takie pierniki, można je kupić również w biedronce
Komentarze