Delikatny kremowy sernik na czekoladowym brownie. Wzbogacony rodzynkami i skórką pomarańczową. Udekorowany aksamitną pomarańczową śmietanką.
30 min
Składniki:
Ciasto brownie:
90 g gorzkiej czekolady
70 g masła
60 g mąki
40 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki
200 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
150 ml śmietanki kremówki 36 %
1 cukier waniliowy
skórka otarta z połowy pomarańczy
1/2 szklanki rodzynek
Wierzch:
250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
5 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Sernik z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladowe brownie: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić. W misce utrzeć masło z cukrem dodać przestudzoną czekoladę, żółtko i przesianą mąkę. Z białka ubić pianę i delikatnie połączyć z czekoladową masą.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut aż na wierzchu pojawi się chrupiąca warstwa.
2.Ser przełożyć do miski dodać przesianą mąkę i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodać cukier,cukier waniliowy i dalej miksować na małych obrotach przez około 2 minuty, by idealnie połączyły się z serem. Następnie kolejno wbijać po jednym jajku i wolno miksować do czasu aż połączą się z masą. Delikatnym strumieniem wlać kremówkę i zmiksować. Na koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i lekko wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać rodzynki i lekko wmieszać w masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec 40 minut w 170 st. C następnie zmniejszyć do 120 st. C i piec jeszcze 60 minut.
3.Pomarańczowa śmietanka: Konfiturę zmiksować ze śmietaną na gładki krem. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika (ale nie wyłączać piekarnika) i rozprowadzić na nim warstwę pomarańczowej śmietanki. Następnie wstawić ponownie do piekarnika i piec 20 minut w 120 st. C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik początkowo w piekarniku przez 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i najlepiej włożyć na całą noc do lodówki(bez przykrycia).
Komentarze