Sernik z musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczne i pyszne!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód: (23 cm)

    150 g herbatników
    125 g masła


    Masa serowa:

    1000 g twarogu tłustego
    200 g masła
    250 g drobnego cukru
    4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
    50 g kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat cytrynowy


    Mus malinowy:

    300 g malin (u mnie były to mrożone maliny, wcześniej rozmrożone)
    100 g cukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku)
    5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki.

    MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

    MUS MALINOWY: Rozmrożone maliny dokładnie zblendować nie odlewając odcieku po rozmrażaniu (toż to cały smak). Można przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pesteczek, jednak dla mnie pestki stanowią o całym uroku i smaku malin. Dodać cukier puder, dokładnie rozmieszać. Połączyć z żelatyną. Masę schłodzić, żeby zaczęła lekko tężeć. Tężejącą wylać na przygotowany sernik, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny do całkowitego związania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować