masa : 1 kg sera trzykrotnie zmielonego, puszka moreli w zalewie, 6 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru, szklanka kremówki, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki maki ziemniaczanej, cukier puder do posypania
Sernik z morelami na kokosowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki uprażyć na patelni na jasnozłoty kolor i ostudzić. 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Z białek ubić pianę. Żółtka zmiksować z 3 łyżkami ciepłej wody. Następnie dodawać stopniowo cukier i winiak i ubijać tak długo, aż powstanie gładki krem. Nadal ubijając, wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i wlewać roztopione letnie masło. Następnie, mieszając rózgą, na przemian dodawać wiórka kokosowe i pianę ubitą z białek. Rozsmarować ciasto równą warstwą w natłuszczonej formie. Przygotować nadzienie. Owoce odsączyć z zalewy. Żółtka starannie utrzeć z cukrem, mieszając dodać śmietanę, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, po czym dokładnie wymieszać z serem. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać ją z masą serową. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej ćwiartki moreli i przykryć resztą masy serowej. Wstawic na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowy i gorący sernik oprószyć cukrem pudrem, a następnie wiórkami kokosowymi.
Komentarze