Sernik z morelami na kokosowym cieście

0 (0 ocen)

Morele i kokos wspaniale się połączyły

Składniki:

  • ciasto : 3/4 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej, 20 dkg wiórków kokosowych, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, łyżka winiaku, 10 dkg masła

    masa : 1 kg sera trzykrotnie zmielonego, puszka moreli w zalewie, 6 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru, szklanka kremówki, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki maki ziemniaczanej, cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z morelami na kokosowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki uprażyć na patelni na jasnozłoty kolor i ostudzić. 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Z białek ubić pianę. Żółtka zmiksować z 3 łyżkami ciepłej wody. Następnie dodawać stopniowo cukier i winiak i ubijać tak długo, aż powstanie gładki krem. Nadal ubijając, wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i wlewać roztopione letnie masło. Następnie, mieszając rózgą, na przemian dodawać wiórka kokosowe i pianę ubitą z białek. Rozsmarować ciasto równą warstwą w natłuszczonej formie. Przygotować nadzienie. Owoce odsączyć z zalewy. Żółtka starannie utrzeć z cukrem, mieszając dodać śmietanę, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, po czym dokładnie wymieszać z serem. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać ją z masą serową. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej ćwiartki moreli i przykryć resztą masy serowej. Wstawic na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowy i gorący sernik oprószyć cukrem pudrem, a następnie wiórkami kokosowymi.

Porady

użyć blaszki o wymiarach 25 x 40 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować