Sernik na ciemnym cieście

4.48 (174 ocen)

Robię często to ciasto jako dodatek do niedzielnej kawki

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    3 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    1/2 op. proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera
    4 jajka
    3 łyżki masłą
    1 szkl cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Włożyć jedną porcje do zamrażarki. A drugą wyłożyć na blaszce o wym 40cmx25cm. Podpiekamy ok 5 min w tem 180 °C.
  • 2. Masa serowa: 4 żółtka utrzeć z cukrem, masłem i op. cukru waniliowego. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ciągle ucierając dodać ser. Na koniec pianę z białek i lekko zamieszać/
  • 3. Mase serową przełożyc na blaszkę. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać wierzch masy serowej. Piec ok 50 min w tem. 180°C

Porady

Aby spód ciasta nie był za wilgotny należy go wcześniej podpiecz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować