Bardzo delikatny, kremowy sernik z mascarpone, który wręcz rozpływa się w ustach. Powyższe zalety zawdzięcza serkowi mascarpone, który dodałam do mielonego białego sera.
1 godz. 10 min
Składniki:
Masa serowa:
500 g sera białego (z wiaderka)
200 g mascarpone (niecałe opakowanie)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
35 g masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Ponadto:
2 paczki herbatników (na spód)
Polewa:
resztę mascarpone (które zostało z masy serowej)
2 łyżki cukru pudru
Sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić, wlać do miski, dodać resztę składników, krótko zmiksować. Na dno formy o wymiarach 26x21 cm wyłożyć herbatniki, wylać masę serową. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Wyjąć sernik z piekarnika. Pozostały ser mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem, rozprowadzić na gorącym serniku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na jeszcze 10 minut.
Komentarze