SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ I PIANĄ KOKOSOWĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik na bardzo dobrym lekko kruchym spodzie. Takim samym jak w serniku „ Rosa”. Masa serowa na mleku i owoce. Miałam czarną porzeczkę. Mogą być inne owoce jak maliny, czerwone porzeczki, wiśnie itp. Zawsze muszą być otoczone mąką ziemniaczaną. Na wierzchu jest piana bezowa z wiórkami kokosowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    - 125 g masła
    - 2 żółtka ( białka zachować)
    - 250 g mąki tortowej
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - ½ szklanki cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego

    MASA SEROWA:

    - 1 kg twarogu – zmielić 3 razy w maszynce lub malakserze na gładką masę
    - 4 żółtka ( białka zachować)
    - 120 g drobnego cukru
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 budyń waniliowy
    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 320 ml mleka 2 %
    - 2 szklanki przebranych, opłukanych czarnych porzeczek + 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

    MASA Z KOKOSEM:

    - 6 białek + ½ łyżeczki octu winnego
    - 120 g drobnego cukru
    - 100 g wiórków kokosowych




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z czarną porzeczką i pianą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Ciastem wylepić blaszkę, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
  • 2. Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na gładką masę. Odstawi ć na bok. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
  • 3. Białka z octem ubić na pianę i dalej miksując dodawać po łyżce cukru- do wyczerpania. Do ubitej piany wmieszać wiórki kokosowe.
    1) Wyjąć blaszkę z lodówki, masę serową wyłożyć na ciasto. Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć równomiernie na masę serową.
    2) Na wierzch wyłożyć łyżką kupki masy kokosowej i powierzchnię wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut na pierwszej półce od dołu piekarnika . Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Blaszka o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować