Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealnie puszysty, rozpływający się w ustach. Warto go upiec, w mig znika ze stołu!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1/2 kg półtłustego twarogu,
    - szklanka cukru,
    - 5 jajek,
    - 10 dag masła,
    - 3 ugotowane ziemniaki,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 5 dag rodzynek,
    - po łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy,
    - sok z 1/2 cytryny,
    - opakowanie budyniu waniliowego,
    - masło i bułka tarta do formy.
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i ziemniaki zmiel osobno trzy razy. Masła utrzyj z cukrem na
    puszystą masę, dodawaj po 1 żółtku i po łyżce zmielonego twarogu i
    ziemniaków, aż do wyczerpania składników.
  • 2. Rodzynki namocz, osącz, wymieszaj ze skórką z cytryny i pomarańczy oraz
    z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
  • 3. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy serowej dodaj sok z cytryny i
    pianę z białek. Dodaj obtoczone bakalie i delikatnie wymieszaj.
  • 4. Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy,
    piecz 60-70 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
    Po upieczeniu, sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku na około 10 minut
    by nie opadł.

Porady

Po ostudzeniu możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować