Idealnie puszysty, rozpływający się w ustach. Warto go upiec, w mig znika ze stołu!
1 godz. 40 min
Składniki:
- 1/2 kg półtłustego twarogu,
- szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 10 dag masła,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 dag rodzynek,
- po łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy,
- sok z 1/2 cytryny,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- masło i bułka tarta do formy.
Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg i ziemniaki zmiel osobno trzy razy. Masła utrzyj z cukrem na
puszystą masę, dodawaj po 1 żółtku i po łyżce zmielonego twarogu i
ziemniaków, aż do wyczerpania składników.
2.Rodzynki namocz, osącz, wymieszaj ze skórką z cytryny i pomarańczy oraz
z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
3.Białka ubij na sztywną pianę. Do masy serowej dodaj sok z cytryny i
pianę z białek. Dodaj obtoczone bakalie i delikatnie wymieszaj.
4.Ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy,
piecz 60-70 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Po upieczeniu, sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku na około 10 minut
by nie opadł.
Porady
Po ostudzeniu możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem
pudrem.
Komentarze