Sernik pod słodkim pyłem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny i aksamitny w smaku!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Ciasto:
    25 dag mąki
    8 dag cukru pudru
    10 dag zimnego masła
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera
    200g cukru pudru + do posypania ciasta
    2 niepełne szklanki mleka
    0,5 szklanki oleju
    2 żółtka
    4 jajka
    32g cukru waniliowego
    Budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik pod słodkim pyłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie. Żółtka i całe jajka utrzeć na puszystą pianę dodając partiami cukier puder. Nie przerywając ucierania dodawać na przemian ser i mleko w małych ilościach. Na koniec dodać pozostałe składniki, krótko zmiksować. Masę przelać na ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 60 – 70 minut do zrumienienia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować