Miękki biszkopt pieczony razem z puszystym sernikiem, a to wszystko wieńczy aksamitna pianka śmietanowa!
30 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
7 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła extra
Olejek zapachowy pomarańczowy
Sernik pod biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem i olejek. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej, ubite na sztywno białka. Gotową masę przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia.
2.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Biszkopt przełożyć na masę serową, wyrównać. Piec ok. 50 – 60 minut w 180stopniach do zrumienienia ciasta oraz do suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zimne ciasto obrócić tak, aby biszkopt znalazł się pod spodem.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.
Komentarze