nauczyłam sie tego przepisu od mojej mamy i babci jest bardzo prosty i pyszny
25 min
Składniki:
Ciasto:
250 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
Masa serowa:
ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)
sok z połowy cytryny
Sernik pod rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut.
Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego.
Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia
Porady
po upieczeniu warto odstawić do ostygnięcia ponieważ w tym czasie na piance pojawią sie kropelki "rosy"
smacznego!
Komentarze