sernik pod rosą

0 (0 ocen)

  • 25 min

nauczyłam sie tego przepisu od mojej mamy i babci jest bardzo prosty i pyszny

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny do pieczenia
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki

    Masa serowa:

    ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)
    sok z połowy cytryny

    Pianka:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka proszku budyniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pod rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut.
    Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego.
    Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia

Porady

po upieczeniu warto odstawić do ostygnięcia ponieważ w tym czasie na piance pojawią sie kropelki "rosy" smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować