sernik pasiak

4.49 (197 ocen)

  • 30 min

pyszny, delikatny sernik na zimno

  • 30 min

Składniki:

  • forma klasyczna keksówka:

    400 ml śmietany kremówki
    2 serki danio waniliowe (małe)
    3 galaretki różnokolorowe ( u mnie pomarańczowa, z owoców leśnych, agrestowa)
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pasiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. każdą z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wody ( połowa wody niż w przepisie na opakowaniu). studzie. pół galaretki ( pomarańczowej) wlewam na formę i wstawiam do lodówki aby stężała. śmietanę ubijam z serkami na puszysta masę ( można dodać trochę cukru pudru, jeśli ktoś lubi słodkie) . do 1/3 masy dodaję resztę pomarańczowej galaretki i 1/3 wody z żelatyną i miksujemy jeszcze chwilę. gdy galaretka w formie się zsiadła wylewam na nią masę śmietanowo-galaretkową. i wstawiam do lodówki, a gdy masa się zsiądzie , powtarzam "paski " z reszty galaretek i masy .

Porady

gdy juz cały sernik jest zrobiony, i dobrze stężały , można formę wstawić na kilka sekund ( dosłownie 2-3) do gorącej wody ( aby galaretka puściła od formy) i wywracamy "do góry nogami " na deskę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować