Kolejna propozycja na odchudzony deser..lekki, mocno owocowy i bardzo smaczny. Paulinka stwierdziła,że trudno uwierzyć,że sernik jest w wersji fit:)100 g to 82 kcal
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
55 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g mąki pszennej
2 łyżeczki stevii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka porzeczka:
800 g czerwonej porzeczki ( po oberwaniu z gałązek)
3 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 łyżeczki stevii
2 łyżeczki ksylolitu
Masa serowa:
500 g ricotty
420 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
2 limonki
3 łyżki żelatyny
2 łyżeczki stevii
4 łyżeczki ksylolitu
Sernik na zimno z porzeczkową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.
2.W dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
3.Wkładka porzeczkowa:
Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Owoce zerwać z gałązek, umyć i osuszyć. 600 g przełożyć do blendera i długo miksować aby dokładnie rozdrobnić owoce ( chociaż pesteczki i tak pozostaną więc jeśli zależy wam na gładkiej masie, należy przetrzeć mus przez sito). Dodać stevię, cukier brzozowy i wodę. Zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczona żelatynę i cały czas miksując połączyć składniki. Pozostałe owoce przełożyć do miski, dodać zmiksowane i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
4.Tortownice w rozm. 17 cm wyłożyć folią spożywczą i delikatnie przelać mus owocowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( u mnie trwało to całą noc).
5.Masa serowa:
Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Limonki wyszorować i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przełożyć do misy miksera.
6.Dodać oba rodzaje sera i wymieszać dokładnie. Dodać oba rodzaje słodziwa i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać do masy żelatynę i po raz ostatni dokładnie zmiksować.
7.Wykonanie:
Na talerz wyłożyć zimny biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Następnie wylać 2-3 chochelki masy serowej.
8.Z małej tortownicy delikatnie wyjąć wkładkę porzeczkową i ostrożnie zalać resztą masy serowej. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, po których udekorować sernik resztą porzeczek ( nie ze wszystkich obrywać gałązki). Odłożyć sernik na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Komentarze