Miał być z nektarynkami, lecz popierając akcję #jedzjabłka powstał eksperymentalnie z jabłkami i bitą śmietaną , ku wielkiemu zaskoczeniu wszystkich , wyszło fantastycznie, połączenie smaków idealne. Spróbujcie , warto:)
1 godz. 20 min
Składniki:
okrągłe biszkopty ( mała paczka) lub gotowy blat biszkoptowy
4 jabłka
3 galaretki agrestowe + 650 ml wody
wiaderko sera mielonego (0,5 kg)
3 serki waniliowe ( 3 x 150 g )
3 galaretki cytrynowe + 250 ml wody
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
Cukier puder wg smaku ( około 4 łyżki)
Sernik na zimno z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowuję tortownicę ( 28cm) Jej dno wykładam biszkoptami.
Galaretki agrestowe rozpuszczam w 650 ml gorącej , wylewam po łyżce na każdego biszkopta.
2.Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Łączę z agrestową galaretką.
3.Galaretki cytrynowe rozpuszczam w szklance gorącej wody (250 ml ) zostawiam aby całkiem ostygła.
Ser mielony miksuję, wlewam powoli zimną galaretkę cytrynową i serki waniliowe . Masę wykładam na biszkopty , na masę serową wylewam jabłka w galarecie i wkładam do lodówki w celu stężenia.
4.Kremówkę ubijam z cukrem dodając usztywniacz , wykładam na zastygnięty torcik, dekoruję różnokolorowymi posypkami. Wstawiam ponownie do lodówki aby porządnie zastygły warstwy.
Komentarze