REKLAMA

Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną

wyświetlono: 97 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Sernik na zimno – bez pieczenia, wzbogacony o bitą śmietanę, galaretkę i lekko kwaskowe porzeczki. Super ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem sezonowych owoców.

opublikowany: 16.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o śr.25 cm
    1 opakowanie sernika na zimno
    30 dag serka białego
    1/2 l mleka 3,2 %
    1 duża łyżka żelatyny+1/3 szklanki zimnej wody
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka czerwonej porzeczki
    1 szklanka czarnej porzeczki
    8 łyżeczek cukru
    2 łyżeczki żelatyny+1/3 szklanki zimnej wody
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny+1/3 szklanki zimnej wody
    1 galaretka o smaku czerwonej porzeczki
    Folia spożywcza
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: tortownicę delikatnie natłuścić, wyłożyć dno oraz boki folią spożywczą. Żelatyny każdą ilość zalać osobno zimna wodą, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej by się żelatyna rozpuściła. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
    Porzeczki osobno z dodatkiem cukru krótko podsmażyć, dodać do każdej porcję
    (po połowie podanej w składnikach) przestudzonej żelatyny, wymieszać, przestudzić.
    Do wysokiego naczynia wlać ½ l mleka, dodać proszek sernikowy, ubijać około 5 minut. Następnie dodać serek i cukier puder – wymieszać. Na końcu dodać porcję wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Na dno wyłożyć ½ masy serowej, wyrównać, rozlać czarną porzeczkę. Schłodzić w lodówce około 3-5 minut. Potem wylać pozostałą masę serową i czerwoną porzeczkę. Schłodzić.
    Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać, potem dodać porcję wystudzonej żelatyny, wymieszać, wylać na czerwone porzeczki. Schłodzić. Na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Porady

1. do sernika na spód można dodać drobne biszkopty.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Barbara Ornat b

SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ

Bardzo dobre ciacho bez pieczenia-polecam każdemu na każdą okazję:)

kategoria: Desery opublikowany: 28.02.2016 | wyświetlono: 2743 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewiczka2304 ewiczka2304

Sernik na zimno z porzeczkami

Najlepszy sernik na zimno jaki jadłam oraz zrobiłam :)

kategoria: Ciasta serniki sernik na zimno Desery biszkopty galaretki Ciasto opublikowany: 11.08.2014 | wyświetlono: 3213 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Sernik na zimno

Jest tak pyszny , że znika w ciągu kilku godzin.

kategoria: Ciasta opublikowany: 27.05.2017 | wyświetlono: 43119 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE