Sernik na zimno – bez pieczenia, wzbogacony o bitą śmietanę, galaretkę i lekko kwaskowe porzeczki. Super ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem sezonowych owoców.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica o śr.25 cm
1 opakowanie sernika na zimno
30 dag serka białego
1/2 l mleka 3,2 %
1 duża łyżka żelatyny+1/3 szklanki zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka czerwonej porzeczki
1 szklanka czarnej porzeczki
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki żelatyny+1/3 szklanki zimnej wody
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny+1/3 szklanki zimnej wody
1 galaretka o smaku czerwonej porzeczki
Folia spożywcza
Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: tortownicę delikatnie natłuścić, wyłożyć dno oraz boki folią spożywczą. Żelatyny każdą ilość zalać osobno zimna wodą, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej by się żelatyna rozpuściła. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Porzeczki osobno z dodatkiem cukru krótko podsmażyć, dodać do każdej porcję
(po połowie podanej w składnikach) przestudzonej żelatyny, wymieszać, przestudzić.
Do wysokiego naczynia wlać ½ l mleka, dodać proszek sernikowy, ubijać około 5 minut. Następnie dodać serek i cukier puder – wymieszać. Na końcu dodać porcję wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Na dno wyłożyć ½ masy serowej, wyrównać, rozlać czarną porzeczkę. Schłodzić w lodówce około 3-5 minut. Potem wylać pozostałą masę serową i czerwoną porzeczkę. Schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać, potem dodać porcję wystudzonej żelatyny, wymieszać, wylać na czerwone porzeczki. Schłodzić. Na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Porady
1. do sernika na spód można dodać drobne biszkopty.
Komentarze