Sernik na zimno z Czarną Porzeczką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pycha! Mój wybredny syn, stwierdził, że pyszny....Czego chcieć więcej? ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa serowa:

    700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
    1 łyżka soku z cytryny
    125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki)
    200 g drobnego cukru
    2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
    250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką

    Biszkopt z 2 jaj:
    2 białka ubić na sztywno
    1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać:
    2 żółtka z łyżką wody
    Wszystko razem wymieszać łyżką z:
    1/3 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt.
  • 2.
    Wykonanie:
    Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.
    Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów.
  • 3. Wykonanie:
    Twaróg miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną lub jogurtem. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę.
    Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na biszkopt, a drugą zanim wylejemy na białą, dodajemy zmiksowaną w blenderze czarną porzeczkę i wmiksowujemy ją do masy, na końcu dosładzając masę do smaku.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować