Pycha! Mój wybredny syn, stwierdził, że pyszny....Czego chcieć więcej? ;)
2 godz.
Składniki:
Masa serowa:
700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
1 łyżka soku z cytryny
125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki)
200 g drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Biszkopt z 2 jaj:
2 białka ubić na sztywno
1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać:
2 żółtka z łyżką wody
Wszystko razem wymieszać łyżką z:
1/3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
Sernik na zimno z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt.
2.
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.
Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów.
3.Wykonanie:
Twaróg miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną lub jogurtem. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę.
Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na biszkopt, a drugą zanim wylejemy na białą, dodajemy zmiksowaną w blenderze czarną porzeczkę i wmiksowujemy ją do masy, na końcu dosładzając masę do smaku.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)
Komentarze