Sernik na zimno z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Powstał w tzw, międzyczasie, podczas robienia dżemu z czarnej porzeczki. Smaczny, ale nie przesadnie słodki - deser, który przypadnie do gustu osobom będącym na diecie i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj,
    5 łyżek cukru,
    3/4 szkl.mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody
    łyżka wody
    Masa serowa:
    ok. 900 gram serka waniliowego
    50g żelatyny
    2,5 szkl.wody
    Pozostałe:
    świeże owoce czarnej porzeczki
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i 5 łyżkami cukru, dodać roztrzepane z proszkiem do pieczenia żółtka. Następnie wmieszać mąkę przesianą ze szczyptą sody i łyżkę wody. Piec ok.35 min w temp. 180stopni.
  • 2. Masa i wykończenie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody, zostawiamy na ok.15 minut. Napęczniałą żelatynę zalewamy 2 szklankami gorącej wody i dokładnie mieszamy. Studzimy. Po wystygnięciu dodajemy serek waniliowy (ewentualnie kilka łyżek cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodko) i miksujemy. Masę odstawiamy na 5 minut do lodówki, aby zastygła. Wykładamy na biszkopt. Na to układamy owoce czarnej porzeczki i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Schłodzić w lodówce przez 2godz. Smacznego !

Porady

Bardzo smaczny deser na letnie niedzielne popołudnie. Można podawać z bitą śmietaną i sosem malinowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Serek Ser biały Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować