Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Łatwy

w sam raz na upalne dni............

  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka: 250 szczypt
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 25 gramów
    - margaryna Kasia: 125 gramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - słodka smietana: 1 łyżka
    - Masa: ser twarogowy (ja użyłam Juliko w wiaderku): 600 gramów
    - galaretka agrestowa: 2 sztuki
    - woda przegotowana gorąca: 500 mililitrów
    - sos czekoladowy do polania: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do robota z nożami do siekania wrzucić składniki na ciasto i miksować do momentu aż składniki się połączą.
    Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę.
    Po tym czasie formę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą wylepić ciastem.
    Ciasto powinno być rozlepione na dnie formy i na bocznych ściankach.
    Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
    Piec 25 minut.
    W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, schłodzić.
    Ser utrzeć, w czasie miksowania dodawać zimną i lekko tężejącą galaretkę.
    Gotową masę włożyć do lodówki aby lekko się ścięła, należy kontrolować aby nie była za gęsta.
    Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie np. łopatką z ząbkami.
    Sernik wstawiamy do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia, na koniec robimy wzorki sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka agrestowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować