SERNIK NA SPODZIE KAKAOWYM

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ten wspaniały sernik przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie.Jest puszysty z delikatną nutką pomarańczy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g zimnej margaryny lub masła
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru

    Masa serowa:

    1,5 kg sera twarogowego półtłustego z wiaderka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    1 kopiasta łyżka kaszy manny
    10 jajek (białka i żółtka osobno)
    aromat pomarańczowy
    1 opakowanie skórki kandyzowanej pomarańczowej
    szczypta soli



Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na spodzie kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, formuję 2 kule, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję na lekko podsypanej mąką stolnicy, przenoszę na wałku na brytfannę (o wymiarach 36 cm na 20 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia, zaś 2 część ścieram na wierzch masy serowej na tarce o grubych oczkach. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 10 minut aż wierzch stanie się delikatnie podpieczony.
  • 2. Masa serowa: Miękkie masło ucieram, po chwili dodaję partiami przesiany cukier puder i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijam po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka i ponownie ucieram. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek oraz kaszę mannę, dokładnie mieszam. Pozostałe białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki ., dodaję aromat pomarańczowy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
    Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na ostudzony, podpieczony spód, wyrównuję powierzchnię łyżką, posypuję startym na tarce ciastem i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 70 minut.
    Po 70 minutach wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto na 15 minut. Następnie uchylam drzwiczki pieca i pozostawiam sernik jeszcze na godzinę po czym wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować