Sernik na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść ręką, w razie potrzeby dodać mąki wyłożyć na blachę sernikową lub dużą okrągłą wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manna. wyłożone ciasto nakłuć widelcem lepiej się upiecze.
2.Masa serowa:
Ubić 10 białek w misce, odstawić, następnie ubić 10 żółtek z 1,5 szklanką cukru tak aby na wierzchu pojawiły się bąble powietrza. Wyłączyć mikser trzepaczką delikatnie połączyć twaróg z żółtkami wymieszać trzepaczką nie mikserem, do tego wlać olej i mąkę ziemniaczaną, szklankę mleka i sztywną ubitą piane i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wlać resztę mleka.
Masę twarogową wylać na nakłuty widelcem spód ciasta .
Piekarnik nagrzać na 50 stopni na 10 minut, przed wstawieniem sernika , następnie gdy się nagrzał wstawiamy ciasto na 60 minut na 180 stopni na termoobieg .
Porady
Po upieczeniu sernika po 60 minutach wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze 10 minut.
Nie otwieraj wcześniej bo będzie zakalec.
Komentarze