SERNIK LODOWIEC

4.49 (178 ocen)

  • 1 min

Przepis na Lodowca dostała moja mama w szpitalu (ok.20lat temu) Ciasto jest pyszne , delikatne w smaku,kolorowe ponieważ w skład wchodzą trzy kolory galaretki ,biszkopty,ser i owoce(różne).POLECAM!

  • 1 min

Składniki:

  • 2paczki biszkoptów okrągłych,4 kostki sera półtłustego,2-3 łyżki kakao,2 cukry waniliowe,1 szklanka cukru ,1 kostka margaryny np KASIA,3 galaretki (czerwona,zielona i pomarańczowa lub żółta),owoce mogą być różne np.(brzoskwinie z puszki ,banan ,winogrono,truskawki,jagody lub dwie puszki koktajlu owocowego) nie dodawać kiwi ,ponieważ ciasto zalewane jest galaretką natomiast kiwi powoduje że galaretka nie zastyga
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik "Lodowiec" 1. Dwie galaretki (czerwoną i zieloną)rozpuścić wcześniej wg.przepisu na opakowaniu i postawić w chłodne miejsce ,w tym czasie zmiksować ser z margaryną cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę,jeżeli będzie potrzeba, ser można dosłodzić wg.uznania.Masę serową podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.Dno okrągłej tortownicy średniej wielkości wysmarować masłem.Na dnie tortownicy układać biszkopty moczone w tężejącej galaretce zielonej(na taką warstwę idzie cała paczka biszkoptów i cała galaretka)włożyć na 15min do lodówki żeby całkiem zastygła galaretka.
    Następnie wyjąć z lodówki i na pierwszą warstwę położyć ser ciemny czyli z kakao. Na ser układać drugą warstwę biszkoptów moczonych w tężejącej galaretce czerwonej ,znowu na 15 min do lodówki, po wyjęciu położyć ser biały,
    w między czasie rozpuścić żółtą galaretkę i postawić żeby wystygła.Na biały ser układać owoce wg uznania,ja tym razem dałam tylko brzoskwinie z puszki.Całe ciasto zalewamy żółtą galaretka i wstawiamy na godzinę do lodówki.Lodowiec cały czas trzymamy z lodówce ,ponieważ jest to ciasto na zimno i najlepiej smakuje dobrze zastygnięty, szczególnie latem. Życzę smacznego
    Przygotowuje się w 1godz, plus 1godz na zastygniecie w lodówce.

Porady

Dobrze jest naszykować sobie wszystko żeby było pod ręką w tym trzy naczynia na rozpuszczenie galaretek ,wszystkie owoce itd... nie dodawać owoców kiwi, ponieważ jak już wcześniej napisałam nie zastygnie galaretka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować