Sernik kokosowy z jagodami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik pieczony z jagodami i kokosem, to idealne połączenie dwóch smaków. Na wierzchu galaretka ze świeżymi jagodami, żeby jeszcze bardziej podkreślić letni smak owoców :)

Składniki:

  • SPÓD:

    100 g herbatników maślanych
    50 g masła

    SERNIK:

    1 kg twarogu zmielonego
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 budyń kokosowy
    150 g jagód leśnych
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki mleczka kokosowego

    GALARETKA:

    1 galaretka owoce leśne
    1 1/2 szklanki jagód leśnych
    1 3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Galaretki

Sernik kokosowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d6qvfi 1. Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka wkładając je do mocnego woreczka. Połączyć z rozpuszczonym masłem i taką kruszonką wylepić dno formy o wymiarach 21 x25 cm. Odstawić do lodówki.
    Wiórki kokosowe włożyć do kielicha blendera razem z płynnym mleczkiem i miksować, aż powstanie gęsta masa.
    Jagody zmiksować ze śmietanką i przelać przez sitko pozbywając się skórek z pestkami.
    Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze zmielony twaróg utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Na końcu wsypać proszek budyniowy i zmiksować.
  • image-003fopw 2. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mus jagodowy, a do drugiej masę kokosową. Dokładnie wymieszać. Na schłodzony spód wylać sernik jagodowy i wyrównać.
  • image-07wi5os 3. Wyłożyć warstwę kokosową, najlepiej za pomocą łyżki, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. W ten sposób warstwy się nie pomieszają. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C, a po wstawieniu sernika zmniejszyć do 160*C. Piec przez 50 min i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Jagody rozłożyć na wystudzonym serniku. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zimną, lekko tężącą zalać jagody. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Smacznego :)

Porady

Sernika nie należy trzymać długo w metalowej formie, bo nabierze posmak metalu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować