Składniki na część serowo-dyniową:
1000 g sera (używam sera z wiaderka Piątnica)
400 g puree z dyni
5 jajek
75 g cukru pudru
1 łyżeczka kawy w proszku
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na część czekoladowo-kawową
200 g czekolady
150 g cukru pudru
200 g masła
3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
150 g mąki
2 jajka
Dodatkowo:
500 g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Sernik dyniowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, pozbywamy się miąższu i pestek i wraz ze skórą pieczemy przez ok. 1 godz. w temp 200st. Gdy będzie miękka oddzielamy od skóry i miksujemy na gładką masę.
Wystudzoną dodajemy do sera i pozostałych składników serowej części. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
2.Połamaną czekoladę umieszczamy w plastikowej miseczce, umieszczamy nad garnkiem z gorącą wodą (wyłączamy gaz) tak żeby nie dotykała wody, przykrywamy przykrywką i odstawiamy do rozpuszczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając jajka, a na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę i czekoladę. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Ciasto wykładamy na tortownicę (ok 26cm), której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Pieczemy w temp. 170 st przez 15 min, a następnie wykładamy masę serową i pieczemy jeszcze 45 min. (opcja góra-dół)
3.Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Jeśli chcemy mocno sztywną pianę możemy dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
4.Na wierzchu bitej śmietany robimy ślady skrapiając kilkoma kroplami rozpuszczonej,schłodzonej kawy i mieszając delikatnie pędzelkiem lub wykałaczką.
Schładzamy ciasto przynajmniej kilka godzin w lodówce.
Porady
Jeśli jesteście fanami małej czarnej w ciastach, możecie zwiększyć ilość użytej kawy, jednak nie więcej niż łyżeczkę, żeby nie zdominowała ona smaku dyni.
Komentarze