Bardzo wilgotny sernik, pachnący cytryną a w dodatku tani. Łatwy w wykonaniu. Pierwszy raz piekłam sernik z dodatkiem kisieli właśnie o smaku cytrynowym.
30 min
Składniki:
Sernik cytrynowy
Składniki:
Forma: 26x22 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Składniki ser:
Wiaderko sera 1 kg
5 jajek
1/2 kostki masła
2 kisiele cytrynowe
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru + cukier do posypania
Szczypta soli
2 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
Tłuszcz do formy
Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, schłodzić przez 2 godziny. Rodzynki namoczyć w rumie.
Masła utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami ser, delikatnie mieszać. Następnie dodać cukier waniliowy i kisiele, wymieszać. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Blachę natłuścić, na dno zetrzeć na tarce 1 część ciasta, wysypać odsączone na sitku rodzynki, wyłożyć ser. Na wierzch wyłożyć porwane na kawałki drugie ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
1.do ciasta można dodać kilka kropli olejku cytrynowego.
Komentarze