Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące

4.5 (197 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasteczka ,które robi się z gotowego ciasta francuskiego. Możemy je zrobić z dowolnymi owocami albo dżemem, w dowolnym momencie wystarczy mieć ciasto francuskie w zamrażalce.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - jabłka: 2 sztuki
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
    - cynamon: 1 szczypta
    - kardamon: 1 sztuka
    - skórka cytrynowa: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serca z ciasta francuskiego cytrusowo pachnące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu rozbijamy: cukier, cynamon, skórkę cytrynową i kardamon.
    Ciasto francuskie wykładamy na deskę i zostawiamy na 10 min. aż się odmrozi.
    Ja użyłam 2 foremek w kształcie serc- dużą i małą.
    Foremką dużą wycinamy dany wzór w cieście. W połowie wyciętych dużych serc wycinamy małą formą na środku małe serca.
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy serca duże pełne, smarujemy je rozmąconym jajkiem i nakładamy serca duże z wyciętym małym sercem.
    Z jabłka wycinamy formą małą serduszka i wkładamy w puste miejsce na ciasto.
    Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszą przyprawą z moździerza.
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15 min. (aż do zarumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kardamon Cytrusy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować