Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

a wszystko razem było wyśmienite

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2- 3 serca wieprzowe ok 600 g
    1 fenkuł
    1 marchewka
    ziele angielskie
    listek laurowy tymianek
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    50 g masła
    2 łyżki śmietany 22%

    1 szkl kaszy jaglanej
    1 łyżka masła
    rzeżucha ogrodowa lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.
    Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
    Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
    Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.
    Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować