1.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki. Wymieszać. Żółtka i cukier roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, cieniutko rozwałkować, wyłożyć na blaszki o wym. 25x36, każdy blat piec w temp. 175st C przez ok. 15 minut do zarumienienia.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 15 minut (jeśli jabłka puściły mało soku, można dodać 5-6 łyżek przegotowanej wody, żeby się nie przypaliły). Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
3.Orzechy, cukier, mleko, miód i masło wrzucić do rondelka, wymieszać i lekko zagotować. Przestudzić, ale nie całkowicie.
4.Ułożenie ciasta
* Ciasto kruche
* ½ masy jabłkowej
* Ciasto kruche
* ½ masy jabłkowej
* Ciasto kruche
* Masa orzechowa
Komentarze