Sękaczek

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie słodkiego karmelu i kwasowości jabłek.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    • 40 dag mąki pszennej
    • 20 dag masła
    • 12 dag cukru pudru
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa
    • 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    • 2 żółte galaretki

    Masa orzechowa
    • 18 dag posiekanych orzechów włoskich
    • 18 dag cukru kryształu
    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki miodu
    • 15 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Sękaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki. Wymieszać. Żółtka i cukier roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, cieniutko rozwałkować, wyłożyć na blaszki o wym. 25x36, każdy blat piec w temp. 175st C przez ok. 15 minut do zarumienienia.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 15 minut (jeśli jabłka puściły mało soku, można dodać 5-6 łyżek przegotowanej wody, żeby się nie przypaliły). Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
  • 3. Orzechy, cukier, mleko, miód i masło wrzucić do rondelka, wymieszać i lekko zagotować. Przestudzić, ale nie całkowicie.
  • 4. Ułożenie ciasta
    * Ciasto kruche
    * ½ masy jabłkowej
    * Ciasto kruche
    * ½ masy jabłkowej
    * Ciasto kruche
    * Masa orzechowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować