Herbaciany piernik

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wspaniały i bardzo szybki w przygotowaniu piernik.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 szkl. cukru kryształu
    • 1 słoiczek miodu sztucznego
    • 5 jajek
    • 3 szkl. mąki tortowej
    • 1 szkl. ostudzonej esencji herbacianej
    • 1 szkl. oleju
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 przyprawa do piernika

    Masa grysikowa:
    • ½ l. mleka
    • 6 łyżek kaszy manny
    • 1 cukier waniliowy
    • 10 dag cukru kryształu
    • 1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Herbaciany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miód, olej i herbatę. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na końcu dodać przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć na przygotowane wcześniej blaszki o wymiarach 25x36. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 min.
  • 2. Kaszę mannę rozrobić dokładnie w ¾ szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać mieszankę z kaszy manny i bardzo dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Podgotować ok. 7-8 min. cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Ostudzić. Masło utrzeć. Dodać przestudzony grysik.
  • 3. Masę podzielić na 2 części, dwie łyżki masy zostawić do dekoracji. Blaty przełożyć masą grysikową. Na wierzchu rozsmarować odłożoną częścią. Posypać startymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kasza manna Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować