Herbaciany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miód, olej i herbatę. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na końcu dodać przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć na przygotowane wcześniej blaszki o wymiarach 25x36. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 min.
2.Kaszę mannę rozrobić dokładnie w ¾ szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać mieszankę z kaszy manny i bardzo dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Podgotować ok. 7-8 min. cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Ostudzić. Masło utrzeć. Dodać przestudzony grysik.
3.Masę podzielić na 2 części, dwie łyżki masy zostawić do dekoracji. Blaty przełożyć masą grysikową. Na wierzchu rozsmarować odłożoną częścią. Posypać startymi orzechami.
Komentarze