:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    250 g margaryny
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek ( najlepsza będzie szara reneta)
    2 galaretki w żółtym kolorze
    cukier do smaku

    Masa orzechowa:
    30 dag siekanych orzechów włoskich
    3 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    1/3 kostki masła

Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Desery

Sękaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, śmietanę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut, do zarumienienia się. W ten sam sposób upiec drugi placek, a na trzeci wylać masę orzechową i upiec. Po upieczeniu ostudzić.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Smażyć pod przykrycie 10 minut, oddać galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
  • 3. Masa orzechowa:
    Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować, lekko wystudzić i wyłożyć na trzeci placek i upiec.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszy kruchy spód włożyć do blaszki, wyłożyć na niego połowę masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć masę jabłkową i przykryć ostatnim plackiem z masą orzechową. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy spody zmiękną od jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować