1.Ciasto:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, śmietanę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut, do zarumienienia się. W ten sam sposób upiec drugi placek, a na trzeci wylać masę orzechową i upiec. Po upieczeniu ostudzić.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Smażyć pod przykrycie 10 minut, oddać galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
3.Masa orzechowa:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i zagotować, lekko wystudzić i wyłożyć na trzeci placek i upiec.
4.Przełożenie:
Pierwszy kruchy spód włożyć do blaszki, wyłożyć na niego połowę masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć masę jabłkową i przykryć ostatnim plackiem z masą orzechową. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy spody zmiękną od jabłek.
Komentarze