Ciasto bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu. Efekt zaskakuje, bo smak jest wyśmienity, a wygląd idealnie komponuje się nawet na świąteczny stół.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (forma 21x35 cm):
    350 g mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1/3 szklanki cukru kryształ
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg jabłek
    2 żółte lub pomarańczowe galaretki

    Składniki na masę orzechową:
    200 g posiekanych grubo orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru kryształ
    1/2 kostki masła
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Sękaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto (powinny być w temp. pokojowej) łączymy razem w misie i wyrabiamy z nich gładkie ciasto, które dzielimy na trzy części. Każdy z placków rozwałkowujemy i pieczemy w osobnych formach w temp. 200 C do uzyskania złotego koloru.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy w garnku do miękkości, cały czas mieszając. Dodajemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z ognia odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Składniki na masę orzechową razem mieszamy i zagotowujemy. Po wystudzeniu wykładamy masę na wierzch ciasta.

    Przełożenie:
    placek - 1/2 masy jabłkowej - placek - 1/2 masy jabłkowej - placek - masa orzechowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować