Schabowy z kapustą, marchewką i kaszą gryczaną to mój pyszny sposób na zdrowy, ładnie podany obiad. Kolorystyka dania sprawia,że jest ono apetyczne. Jego zapach skusi każdego...
Schabowy z duszoną kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew umyć,obrać,setrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.
2.Z kapusty zdjąć wierzchnie liście,wyciąć głąb. Kapustę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Liście kapusty drobno pokroić, przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać marchew,zalać wodą. Wrzucić liść laurowy,kostkę bulionową o smaku masła i koperku, odrobinę soli oraz lubczyk (opcjonalnie), zagotować. Zmniejszyć ogień, kapustę przykryć, gotować 25-30 minut. Odlać 3/4 wody, wyjąć liść laurowy oraz lubczyk.
3.Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę,dolać 0,5 szklanki wody, w której gotowała się kapusta, mieszać energicznie rózgą,aby powstała zasmażka o gładkiej konsystencji,przełożyć do kapusty, dokładnie wymieszać. Kapustę doprawić do smaku octem winnym, cukrem.
4.Kotlety schabowe rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (na złoty kolor), zmniejszyć ogień, na kotletach położyć masło, smażyć pod przykryciem,aż zmiękną.
5.Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko ( 15 minut).
6.Na talerzu ułożyć porcję kaszy, posypać natką pietruszki. Obok ułożyć porcję schabowego, na nim kapustę. Danie podawać z ogórkiem kiszonym.
7.Uwaga:
1.Dodając kostkę należy zmniejszyć dodatek soli o połowę lub zupełnie pominąć.
2. Do gotującej się kapusty dodaję kilka listków świeżego lubczyku, co bardzo poprawia jej smak. Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny. Kapustę należy doprawić według własnych preferencji smakowych.Zamiast kostki bulionowej o smaku masła i koperku można dodać posiekany koperek.
Komentarze