Schabowy z duszoną kapustą i kaszą gryczaną

4.5 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schabowy z kapustą, marchewką i kaszą gryczaną to mój pyszny sposób na zdrowy, ładnie podany obiad. Kolorystyka dania sprawia,że jest ono apetyczne. Jego zapach skusi każdego...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KOTLETY::
    - kotlety schabowe (bez kości): 4 sztuki
    - Jajko (duże): 1 sztuka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - pieprz czarny (mielony): 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    KAPUSTA::
    - kapusta biała: 600 gramów
    - marchew: 2 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ocet winny jabłkowy: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżka
    - kostka bulionowa (do ziemniaków o smaku masła i koperku / opcjonalnie): 1 sztuka
    KASZA GOTOWANA::
    - kasza gryczana (prażona): 200 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schabowy z duszoną kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew umyć,obrać,setrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.
  • 2. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście,wyciąć głąb. Kapustę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Liście kapusty drobno pokroić, przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać marchew,zalać wodą. Wrzucić liść laurowy,kostkę bulionową o smaku masła i koperku, odrobinę soli oraz lubczyk (opcjonalnie), zagotować. Zmniejszyć ogień, kapustę przykryć, gotować 25-30 minut. Odlać 3/4 wody, wyjąć liść laurowy oraz lubczyk.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę,dolać 0,5 szklanki wody, w której gotowała się kapusta, mieszać energicznie rózgą,aby powstała zasmażka o gładkiej konsystencji,przełożyć do kapusty, dokładnie wymieszać. Kapustę doprawić do smaku octem winnym, cukrem.
  • 4. Kotlety schabowe rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (na złoty kolor), zmniejszyć ogień, na kotletach położyć masło, smażyć pod przykryciem,aż zmiękną.
  • 5. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko ( 15 minut).
  • 6. Na talerzu ułożyć porcję kaszy, posypać natką pietruszki. Obok ułożyć porcję schabowego, na nim kapustę. Danie podawać z ogórkiem kiszonym.
  • 7. Uwaga:
    1.Dodając kostkę należy zmniejszyć dodatek soli o połowę lub zupełnie pominąć.
    2. Do gotującej się kapusty dodaję kilka listków świeżego lubczyku, co bardzo poprawia jej smak. Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny. Kapustę należy doprawić według własnych preferencji smakowych.Zamiast kostki bulionowej o smaku masła i koperku można dodać posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Kasza gryczana Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować