Schabowy z duszoną kapustą

4.5 (160 ocen)

  • 20 min

Schabowy z kapustą, marchewką i kaszą gryczaną to mój pyszny sposób na zdrowy, ładnie podany obiad. Kolorystyka dania sprawia,że jest ono apetyczne. Jego zapach skusi każdego...

  • 20 min

Składniki:

  • dla 4 osób:

    4 kotlety schabowe
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczkamielonego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki masła
    4 łyżki oleju rzepakowego

    kapusta zasmażana:
    2 marchewki średniej wielkości
    0,5 główki średniej wielkości kapusty białej (lub 1 mniejsza) około 600 g
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki pszennej
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    1 kostka bulionowa do ziemniaków o smaku masła i koperku opcjonalnie (dodając kostkę należy zmniejszyć dodatek soli o połowę lub zupełnie pominąć)


    kasza:
    200 g kaszy gryczanej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    2 ogórki kiszone

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy z duszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew umyć,obrać,setrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Ogórki kiszone pokroić w plasterki.
  • 2. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście,wyciąć głąb. Kapustę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Liście kapusty drobno pokroić, wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, wrzucić marchew,zalać wodą. Dodać liść laurowy,kostkę bulionową o smaku masła i koperku, odrobinę soli oraz lubczyk (opcjonalnie), zagotować. Zmniejszyć ogień, kapustę przykryć, gotować 25-30 minut. Odlać 3/4 wody, wyjąć liść laurowy oraz lubczyk.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę,dolać 0,5 szklanki wody, w której gotowała się kapusta, mieszać energicznie rózgą,aby powstała zasmażka o gładkiej konsystencji,przełożyć do kapusty, dokładnie wymieszać. Kapustę doprawić do smaku octem winnym, cukrem.
  • 4. Kotlety schabowe rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (na złoty kolor), zmniejszyć ogień, na kotletach położyć masło, smażyć pod przykryciem,aż zmiękną.
  • 5. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko ( 15 minut).
  • polski obiad fantazyjnie 6. Na talerzu ułożyć porcję kaszy, posypać natką pietruszki. Obok ułożyć porcję schabowego, na nim kapustę. Danie podawać z ogórkiem kiszonym.

Porady

Do gotującej się kapusty dodaję kilka listków świeżego lubczyku, co bardzo poprawia jej smak. Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny. Kapustę należy doprawić według własnych preferencji smakowych.Zamiast kostki bulionowej o smaku masła i koperku można dodać posiekany koperek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować