Ciasteczka są kruche, chrupiące, lecz... mają małą wadę..., a mianowicie strasznie kuszą, więc tym samym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują.
Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie (z nutą kawy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane i sezam należy zblendować na mniejsze kawałki.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części.
Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem.
Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka.
Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
3.Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce.
4.Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i opcjonalnie wymieszać z kawą, a następnie posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach.
Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy.
Komentarze