Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie (z nutą kawy)

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasteczka są kruche, chrupiące, lecz... mają małą wadę..., a mianowicie strasznie kuszą, więc tym samym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują.

  • 50 min

Składniki:

  • (około 30 sztuk)
    100g płatków owsianych błyskawicznych
    25g sezamu
    100g mąki pszennej
    70g cukru trzcinowego
    100g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    3 łyżki mleka
    Polewa:
    100g czekolady
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie miodowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka Kawy

Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie (z nutą kawy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane i sezam należy zblendować na mniejsze kawałki.
    Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części.
    Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem.
    Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka.
    Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • 3. Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce.
  • 4. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i opcjonalnie wymieszać z kawą, a następnie posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach.
    Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Kasza Sezam Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować