Sałatka ziemniaczana (kartoffelsalat) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przelać zimną wodą. Obrać (dzięki zabiegowi zalania zimną wodą skórka bardzo łatwo odchodzi). Jeszcze ciepłe pokroić na plasterki (półplasterki). Zostawić do ostygnięcia. Korniszony również pokroić na plasterki, dodać do ziemniaków, przyprawić pierzem i ewentualnie solą (uwaga: ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie). Majonez rozrobić wodą z ogórków do konsystencji słodkiej śmietanki, ja dodałam około 1/4 szklanki, ale wszystko będzie zależeć od gęstości majonezu. Wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
Porady
Aby ziemniaki miały wspaniały smak, należy gotować je w mundurkach.
Komentarze