Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem

0 (0 ocen)

Smak takiej sałatki po prostu mile zaskakuje. Innowacyjne, pyszne połączenie dojrzałych truskawek, grillowanej, balsamicznej piersi z kurczaka, zieleninki i słonego, chrupiącego bekonu.

Składniki:

  • garść świeżej rukoli i młodego szpinaku
    1 filet z piersi kurczaka
    3 cienkie plastry bekonu
    ok. 10 truskawek
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oliwy
    szczypta cukru i soli

    MARYNATA DO MIĘSA:
    25 ml octu balsamicznego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do miski lub woreczka z octem balsamicznym, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub co najmniej godzinę. Pierś wyciągnąć z marynaty, skropić oliwą, grillować z obu stron ok. 25-30 minut.
    Bekon pokroić w cienkie paski, podsmażyć, by był chrupiący.
    Na talerzu ułożyć rukolę i szpinak. Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć na zieleninie. Posypać podsmażonym bekonem i pokrojoną w kawałki piersią z kurczaka.
    Ocet wymieszać z oliwą, cukrem i solą. Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować