Smak takiej sałatki po prostu mile zaskakuje. Innowacyjne, pyszne połączenie dojrzałych truskawek, grillowanej, balsamicznej piersi z kurczaka, zieleninki i słonego, chrupiącego bekonu.
Składniki:
garść świeżej rukoli i młodego szpinaku
1 filet z piersi kurczaka
3 cienkie plastry bekonu
ok. 10 truskawek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
szczypta cukru i soli
MARYNATA DO MIĘSA:
25 ml octu balsamicznego
sól, pieprz
Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do miski lub woreczka z octem balsamicznym, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub co najmniej godzinę. Pierś wyciągnąć z marynaty, skropić oliwą, grillować z obu stron ok. 25-30 minut.
Bekon pokroić w cienkie paski, podsmażyć, by był chrupiący.
Na talerzu ułożyć rukolę i szpinak. Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć na zieleninie. Posypać podsmażonym bekonem i pokrojoną w kawałki piersią z kurczaka.
Ocet wymieszać z oliwą, cukrem i solą. Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
Komentarze