Sałatka z jajkiem, szparagami i zapiekanymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na 2 porcje:
Szparagi obrać. Włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru i łyżką octu winnego. Gotować około 5 min. My gotowaliśmy w normalnym szerokim garnku na leżąco, całe oblane wodą jednak o wiele lepiej ugotować je w specjalnym garnku do szparagów lub na parze (niestety nie nie mieliśmy do tego warunków). Wyjąć z wody i poczekać aż ostygną.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej na zapiekanie od góry) włożyć pomidorki koktajlowe przecięte na pół, z ułożonym na wierzchu (na gniazdku nasiennym) kawałkiem serka pecorino. Zapiekać około 5 min.
Do garnuszka włożyć jaja, zalać je zimną wodą, położyć na palniku na max temperaturze. Jak woda zacznie się mocno gotować poczekać 2,5 minuty, zdjąć z gazu, zalać zimną wodą, poczekać aż lekko przestygną i obrać.
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wylać na środku obydwu talerzy.
Na śmietanie położyć pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, a na około roszponkę, kawałki szparagów, zapieczone pomidorki, koperek, kolendrę. Na wierzch ułożyć lekko nacięte jajo, całość delikatnie posypać pieprzem i solą.
Komentarze