Sałatka z jajkiem, szparagami i zapiekanymi pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na zdrowe śniadanie, które dodaje energii na cały poranek.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    100g roszponki
    5 pomidorków koktajlowych
    2 plasterki sera pecorino
    6 szparagów białych
    0,5 papryki żółtej
    do smaku koperek
    do smaku kolendra
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka ocetu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z jajkiem, szparagami i zapiekanymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 2 porcje:

    Szparagi obrać. Włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru i łyżką octu winnego. Gotować około 5 min. My gotowaliśmy w normalnym szerokim garnku na leżąco, całe oblane wodą jednak o wiele lepiej ugotować je w specjalnym garnku do szparagów lub na parze (niestety nie nie mieliśmy do tego warunków). Wyjąć z wody i poczekać aż ostygną.

    Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej na zapiekanie od góry) włożyć pomidorki koktajlowe przecięte na pół, z ułożonym na wierzchu (na gniazdku nasiennym) kawałkiem serka pecorino. Zapiekać około 5 min.

    Do garnuszka włożyć jaja, zalać je zimną wodą, położyć na palniku na max temperaturze. Jak woda zacznie się mocno gotować poczekać 2,5 minuty, zdjąć z gazu, zalać zimną wodą, poczekać aż lekko przestygną i obrać.

    Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wylać na środku obydwu talerzy.

    Na śmietanie położyć pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, a na około roszponkę, kawałki szparagów, zapieczone pomidorki, koperek, kolendrę. Na wierzch ułożyć lekko nacięte jajo, całość delikatnie posypać pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Roszponka Śmietana Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować