Sałatka z cukinią na zimę w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i kroimy bez obierania w kostkę , zasypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na ok. 3 godziny by puściła sok .
Cebulę obieramy i kroimy w piórka i ją także solimy i odstawiamy na 3 godziny .
Po tym czasie sok z warzyw zlewamy .
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy , mieszamy . Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i całość zagotowujemy . Odstawiamy do wystudzenia .
Gdy zalewa wystygnie łączymy ją z odsączoną cukinią i cebulą . Mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików .
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20-25 minut .
Komentarze