Sałatka warzywna zimowa

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Ta zimowa sałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 2 kg ogórków
    • 1 kg kapusty białej
    • 1 kg cebuli
    • kilka marchewek
    • sól
    Zalewa:
    • 1 szklanka octu
    • 1 szklanka cukru
    • 2 szklanki wody
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka warzywna zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki ze skórką pokroić w plastry, posolić.
    • Cebulę pokroić w półplasterki, posolić.
    • Kapustę poszatkować, posolić. Każde z warzyw posolić osobno i odstawić na godzinę, aż zmiękną.
    • Marchewkę pokroić na cienkie plasterki.
    • Zagotować składniki zalewy razem z plasterkami marchewki.
    • Wszystkie warzywa wygnieść ręką i wymieszać razem. Dodać marchewkę z zalewy.
    • Warzywa przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić wieczka.
    • Słoiki włożyć do garnka z wodą i pasteryzować gotując 20 minut od momentu zawrzenia wody.
    • Odwrócić do góry dnem i po wystygnięciu odłożyć do spiżarki.

Porady

Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować