Sałatka śledziowa z pomarańczy i selera naciowego

4.5 (148 ocen)

Bardzo delikatna sałatka śledzikowa

Składniki:

  • 2 solowe płaty śledziowe,
    1 pomarańcza,
    1 łodyga selera naciowego,
    2 gałązki koperku,
    1 młoda cebula ze szczypiorkiem
    Na sos:
    sok z połowy pomarańczy,
    2 łyżki octu balsamicznego,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    1 łyżeczka płynnego miodu,
    1/2 łyżeczki tartego chrzanu,
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa z pomarańczy i selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć i pokroić. Pomarańczę obrać ze skórki i błonek, pokroić w kostkę. Posiekać koperek, cebulkę ze szczypiorkiem, łodygi selera pokroić w trochę większe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki.
    Przygotować sos. Do słoika włożyć wszystkie składniki, zakręcić i energicznie potrząsać. Sałatkę polać sosem na godzinę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Śledzie Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować