Sałatka meksykańska z sosem

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchenne wyzwania to moja pasja. Prowadzę blog kulinarny, gdzie publikuję swoje przepisy.

Składniki:

  • ● 1/2 sałaty lodowej
    ● 2 pomidory
    ● ogórek
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    ● mała czerwona cebula
    ● olej
    Sos:
    ● keczup
    ● majonez
    ● kilka ząbków czosnku
    ● śmietana lub jogurt naturalny
    ● przyprawy: sól, pieprz kajeński, maggi, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos meksykański

Sałatka meksykańska z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w cząstki, ogórka w plastry, a cebule w piórka. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Mięso smażymy na oleju, doprawiamy do smaku. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć z tłuszczu. Studzimy, mieszamy z warzywami i serem.
  • 3. Przygotowujemy sos: keczup, majonez i śmietanę mieszamy (proporcje powinny być zbliżone). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
    i przyprawy, mieszamy. Sałatkę polewamy bezpośrednio przed podaniem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Sałatka będzie delikatniejsza w smaku i mniej kaloryczna, jeśli mięso wieprzowo-wołowe zastąpimy mielonym z indyka. ● Do sosu można dodać odrobinę curry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować