Sakiewki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, wodę, mleko, jajko i sól wkładamy do jednej miski i miksujemy mikserem na jednolita masę. Odkładamy na 15 minut, by mąka spęczniała.
2.Rozgrzewamy patelnię teflonową do naleśników i smażymy je z dwóch stron bez tłuszczu.
3.Jabłka i gruszkę myjemy, osuszamy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Prażymy razem na patelni z dodatkiem cukru. Pod koniec posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.
4.Orzechy włoskie drobno siekamy. Do każdego naleśnika wykładamy na środek porcję prażonych owoców, posypujemy orzechami i wykonujemy sakiewkę, związując ją łodygą natki pietruszki.
5.Sakiewki ukladamy każdą na osobnej miseczce, dodatkowo dekorując orzechami laskowymi.
Komentarze