SAKIEWKI NALEŚNIKOWE

4.5 (200 ocen)

  • 35 min

z prażonymi jabłkami, gruszką,cynamonem i orzechami

  • 35 min

Składniki:

  • mąka pszenna 1.5 szklanki
    mleko 1 szklanka
    woda gazowana 1 szklanka
    Jajko 1 sztuka
    jabłka 3 sztuki
    gruszka 1 sztuka
    cukier 3 łyżki
    cynamon 2 łyżki
    orzechy włoskie 5 sztuk
    orzechy laskowe 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sakiewki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wodę, mleko, jajko i sól wkładamy do jednej miski i miksujemy mikserem na jednolita masę. Odkładamy na 15 minut, by mąka spęczniała.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową do naleśników i smażymy je z dwóch stron bez tłuszczu.
  • 3. Jabłka i gruszkę myjemy, osuszamy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Prażymy razem na patelni z dodatkiem cukru. Pod koniec posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.
  • 4. Orzechy włoskie drobno siekamy. Do każdego naleśnika wykładamy na środek porcję prażonych owoców, posypujemy orzechami i wykonujemy sakiewkę, związując ją łodygą natki pietruszki.
  • 5. Sakiewki ukladamy każdą na osobnej miseczce, dodatkowo dekorując orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować