Naleśnikowe sakiewki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe zmiksować tak aby powstała gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 15-20 min.
2. Na płaskiej dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
3. Oczyszczoną paprykę, cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić mięso mielone a następnie warzywa. Po kilku minutach wszystko podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić solą i pieprzem.
4. Por umyć i zalać wrzątkiem na 10 sekund. Dzięki temu będzie bardziej sprężysty i wykorzystać go jako sznureczek do zawiązania sakiewek.
5. Na każdy naleśnik układać po 2 łyżki farszu. Zwinąć w sakiewkę i zwiazać sparzoną porą. Gotowe sakiewki układać na blaszce, np. do pieczenia muffinek lub zwykłej i zapiec w piekarniku przez 15-20 min. Tak aby ,, falbanka'' z naleśnika się zezłociła.
Komentarze