Ryżowe gruszki.

4.49 (182 ocen)

.Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw.

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
    1 jajko
    25 g parmezanu
    50 g sera ementaler
    1 łyżka śmietany
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 liść laurowy
    1 pasek skórki cytryny
    bułka tarta, mąka do panierki
    frytura do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżowe gruszki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowe gruszki 1. Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić.
    Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
    Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować