Ryba zapiekana z pieczarkami

4.95 (179 ocen)

Pyszne danie, które można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.

Składniki:

  • 0,5 kg mrożonych filetów z dorsza
    0,5 kg pieczarek
    10 dag żółtego sera
    ok 10 łyżeczek keczupu
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    3-4 łyżki mąki
    olej do smażenia
    posiekana zielona pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.95 (179 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Ryba Zapiekanki

Ryba zapiekana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Zdejmujemy z patelni, przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • 2. Filety rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, dzielimy na porcje. Lekko solimy i oprószamy przyprawą do ryb. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pieczarek (jeśli trzeba, dolewamy trochę świeżego).
  • 3. Usmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je obficie keczupem. Na filety wykładamy usmażone pieczarki i posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki.
  • 4. Zapiekamy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Zamiast dorsza można użyć dowolnej ryby. Potrawę można zapiec w jednym większym naczyniu lub w mniejszych porcjowych foremkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryby Ketchup Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Wigilia Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować