Pyszne danie, które można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.
Składniki:
0,5 kg mrożonych filetów z dorsza
0,5 kg pieczarek
10 dag żółtego sera
ok 10 łyżeczek keczupu
sól, pieprz
przyprawa do ryb
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
posiekana zielona pietruszka do posypania
Ryba zapiekana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Zdejmujemy z patelni, przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Solimy i pieprzymy do smaku.
2.Filety rozmrażamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, dzielimy na porcje. Lekko solimy i oprószamy przyprawą do ryb. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pieczarek (jeśli trzeba, dolewamy trochę świeżego).
3.Usmażone filety układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je obficie keczupem. Na filety wykładamy usmażone pieczarki i posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki.
4.Zapiekamy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Porady
Zamiast dorsza można użyć dowolnej ryby.
Potrawę można zapiec w jednym większym naczyniu lub w mniejszych porcjowych foremkach.
Komentarze