Ryba zapiekana w curry

4.99 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od ponad dwóch lat jestem szczęśliwą mężatką i matką dwójki kochanych urwisków i. Gotowanie sprawia mi przyjemność i każdą wolną chwilę spędzam w kuchni na wymyślaniu smacznych potraw

Składniki:

  • dowolna ilość mrożonych filetów rybnych (panga, mintaj)
    curry
    pieprz cayenne
    sól
    świeżo wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżki)
    masło (ok. pół kostki)
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Ryba zapiekana w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba zapiekana w curry 1. Filety rozmrażamy, dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Osączamy na papierowym ręczniku kuchennym i przekładamy na talerz. Każdy kawałek ryby z obu stron solimy, następnie skrapiamy sokiem
    z cytryny, obficie nacieramy curry i posypujemy pieprzem cayenne (niezbyt
    dużo). Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut w chłodne miejsce, aby ryba dobrze przeszła aromatem przypraw.
  • 2. Naczynie żaroodporne (wielkość w zależności od ilości ryb) smarujemy masłem, układamy filety rybne, a na nich paseczki masła. Naczynie (bez przykrycia) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 °C.
  • 3. Zapiekamy 15-20 minut, aż ryba się zrumieni. Podajemy z frytkami lub ziemniakami (pieczonymi albo purée) i dowolną ulubioną surówką.

Porady

● Przed pieczeniem filety rybne możemy posypać drobno posiekanym ząbkiem czosnku. ● W „bogatszej” wersji na podpieczonych filetach możemy ułożyć pokrojone w plasterki i podduszone na oleju pieczarki i całość posypać startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Panga

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować