30 deko żeberek
3 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
brukiew(ja miałam jedną wielką i odcięłam kawałek-nie wiem, ile ważył ale na zdjęciach widać ilość)
majeranek
sól
pieprz
śmietana 18%
koperek
Rozgrzewająca i pyszna zupa brukwiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i wkłądamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler a także kawałek obranej brukwi (część brukwi odkłądamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. To samo robimy z pozostałą częścią brukwi. Kiedy marchew będzie w pół miękka, dodajemy kosteczki ziemniaków i brukwi. Gdy ziemniaki zmiękną, wyłączamy gaz. Wyciągamy mięso, marchew, pietruszkę, selera i duże kawałki brukwi. Marchewki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do garnka. Ubijakiem do ziemniaków przecieramy część zupy tak, aby zostało troch warzyw w kostce. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy roztarty majeranek. Podajemy ze śmietaną, posypujemy świeżym lub suszonym koperkiem.
Komentarze